Tineretul National Liberal din Alba Iulia – Invitatie la dezbatere publică pe tema Regionalizarii Romaniei. 

regiuni_dezvoltare1TNL Alba Iulia lansează invitaţia de participare la dezbatere publică cu tema “Regionalizarea României” pe site-ul organizaţiei de tineret (www.tnlalbaiula.ro), tuturor persoanelor din Regiunea Centru. Motivul organizării acestei dezbateri se datorează faptului că, în prima parte a anului 2013, România trebuie să fundamenteze şi să îşi stabilească obiectivele tematice de dezvoltare pentru perioada 2014-2020.

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este acela de a susţine progresul economic şi social, echilibrat şi durabil, prin consolidarea coeziunii economice şi sociale a ţărilor membre. Un rol semnificativ în acest proces este acordat regiunilor, care sunt considerate spaţii, întinderi mai apropiate de cetăţeni. În accepţiunea Consiliului Europei, regiunea este unitatea administrativ-teritorială situată imediat sub nivelul statului – unitar, federal etc. – care are o autoritate aleasă a administraţiei publice şi mijloace financiare de susţinere a acestei autorităţi.

În momentul de faţă România este împărţită în 8 regiuni de dezvoltare. Regiunea Centru este una din cele opt regiuni şi are în componenţă judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Într-un posibil proiect al legii regionalizării iniţiat de liberalul Sorin Frunzăverde, România urmează să fie împărţită în opt regiuni, dorindu-se a se păsta actuala componenţă, fiecare având un guvernator şi un consiliu propriu. Potrivit proiectului de lege, regiunile vor veghea asupra dezvoltării regionale şi economice şi vor prelua mai multe atribuţii ale administraţiei centrale.

Câteva din obiectivele strategice ale procesului de regionalizare sunt: dezvoltarea economică și gestionarea fondurilor europene la nivel regional, gestionarea și modernizarea infrastructurii de interes regional, cu privire la toate tipurile de transport, gestionarea infrastructurii de sănătate și asistență medicală de nivel regional, precum și amenajarea teritoriului la nivel de regiune.

[Mai multe detalii]

Pentru ca procesul de regionalizare din punct de vedere administrativ-teritorial să se realizeze în cât mai bune condiţii este nevoie de implicarea tuturor cetăţenilor, astfel TNL Alba Iulia invită spre participare la această dezbatere atât reprezentanţi ai societăţii civile, cât şi decidenţii politici. Astfel dorim să vă invităm să completaţi urmatorul chestionar:

CHESTIONAR

Sorry, there are no polls available at the moment.

Aţi auzit despre procesul de regionalizare ?

Loading ... Loading ...

Sunteţi de acord cu regionalizarea Romaniei ?

Loading ... Loading ...

Sunteți de acord ca actuala capitală a ţării sa deţină doar prerogative privind apararea, politica externa şi o parte din finanţe, iar restul prerogativelor să fie transferate către regiuni ?

Loading ... Loading ...

Ce format credeţi că ar trebui să aibe viitoarele regiuni?

View Results

Loading ... Loading ...

Ce fel de consecinţe pentru cetăţeni credeţi că va avea regionalizarea ?

View Results

Loading ... Loading ...

Credeţi că înființare regiunilor va determina:

View Results

Loading ... Loading ...

Care credeți că ar fi avantajele regionalizării?

View Results

Loading ... Loading ...

Ce municipiu credeţi că ar avea mai multe şanse să devină capitală de regiune ?

View Results

Loading ... Loading ...

Bifaţi cel puţin 3 avantaja ale municipiului Alba Iulia pentru a deveni capitală regională:

View Results

Loading ... Loading ...

DATE DE IDENTIFICARE

În ce judeţ se află localitatea dumneavoastră de reşedinţă ?

View Results

Loading ... Loading ...

Nivelul studiilor dumneavoastră este:

View Results

Loading ... Loading ...

Vă mulţumim!
Echipa TNL Alba Iulia

 

8 Comments

 1. 4-8-2013

  As dori sa fie Alba Iulia capitala regionala, dar nu cred. Sibiul si Brasovul ne intrec la toate capitolele, cu exceptia faptului ca la Alba Iulia este sediul centrului de dezvoltare a regiunii centru (sau cum se numeste…).

 2. 4-9-2013

  Alba Iulia să fie capitala Regiunii Centru , din respect faţă de înaintaşii şi istoria acestei Ţări !

 3. 4-10-2013

  Simplul motiv pentru care Alba Iulia sa fie capitala Regiunii Centru din punctul meu de vedere este ca, restul judetelor din Regiunea Centru sunt dezvlotate, astfel avem si noi (jud.Alba) sa ne dezvoltam.In caz contrar Jud.Alba o sa ajunga un mic “sat”.

 4. 4-14-2013

  In Regiunea Centru este o adevarata “batalie” intre municipiile resedinta de judet pentru a deveni capitala de regiune. Trebuie sa recunoastem ca Brasovul este cel mai dezvoltat oras, urmat indeaproape de Sibiu. Nici Targul Mures nu este la foarte mare distanta fata de cele doua orase. Dar nu acesta este scopul procesului de regionalizare, de a alege cel mai puternic oras pentru a deveni capitala. Sa nu uitam, regionalizarea va fi facuta pe criterii de dezvoltare, pe criterii economice, obiectivul principal al organizarii administrative, respectiv a infiintarii regiunilor administrative, fiind micsorarea decalajelor de dezvoltare. De aceea propun sa le dam o sansa si oraselor mai mici sa se dezvolte.

 5. 4-14-2013

  Cu asemenea clasa politica ce ne vinde de 23 de ani incoace, nu vad deloc cu ochi buni regionalizarea. Ma tem chiar ca e primul pas spre destramare. Din cauza compromisului politic, ma tem ca se vor infiinta primele regiuni maghiare, deja profund maghiarizate , gen “tinut secuiesc” si “partium”, si, daca nu aveam deja destule probleme cu cererile de autonomie intr-o singura zona, acum vor fi doua si se va crea si mult doritul culoar spre Ungaria , doua zone cu populatie zdrobitor maghiara , oameni ai caror lideri vor face legea definitiv acolo. Cu asa guvernanti, ma feresc ca dracu’ de tamaie, mai ales ca graba cu care se doreste aceasta regionalizare mi se pare f suspecta, ea nefiind legata de vreo mai buna absortie a fondurilor europene, aceasta gogoasa fiind demontata chiar de Comisia Europeana…deci, ce se ascunde? Birocratia cred ca va fi mai mare decat in prezent , asa ca, repet, cu asa guvernanti, nu vad vreun beneficiu. In rest, sunt din Buzau dar iubesc Alba Iulia si, desi nu cred ca are sanse sa ajunga capitala de regiune, ii urez sa se intample. Merita din plin, e o zona incarcata de istorie, traditii si oameni foarte ospitalieri. E pe undeva, orasul meu de suflet.

 6. 4-15-2013

  Destul de surprizator, desi multi respondenti se de:-) clara cu studii universitare si postuniversitare, nu se pune accent pe doua lucruri fundamentale as zice: 1. Rolul regiomalizarii este de a apropia de:-) cizia de cetatean si 2. Avantajul major al Albei Iulia nu rezida atat in istorie, cat in resursele excelente privind institutiile de atragere a fondurilor. Aceste lucruri reconfirma faptul ca in aceasta problema inca votam cu inima, cu sufletul, nu cu mintea: stim ca Alba Iulia merita sa devima Capitala, pentru ca asta ne dorim, dar nu stim cum sa o facem. Trebuie sa ne detasam de eticheta unui loc si sa vedem oportunitatile. Alba are cele mai multe, nu fiindca are Istorie si potential turistic ci pentru este la mijlocul unui triunghi Deva-Sibiu-Cluj, sau patrulater, daca punem si Tg Mures, de care va fi unit prin autostrazi si cai ferate moderne (mai putin relatia cu MS). Deci, cand ne vom putea formula sustinerea concreta pentru proiecte de dezvoltare si gandire strategica, vom vedea ca nu locul Capitalei conteaza, ci atragerea si gestionarea fondurilor europene, interoperabilitatea si conexiunile de transport (suntem singurul oras aflat aproape -100 km- de 3 aeroporturi!) Acestea aduc dezvoltare si nu neaparat statutul de Capitala…

 7. 4-17-2013

  Alba Iulia merita sa fie capitala regionala(din multe motive), dar,intrebarea mea este:cu ce am gresit noi ca sa avem trei judete cu majoritate maghiara in regiunea noastra?! Este pre mult si “ce-i prea mult nu-i sanatos”

 8. 5-10-2013

  Regionalizarea atat de mult discutata, vazuta de unii ca o solutie salvatoare iar de altii ca un atentat la unitatea nationala, este o adevarata provocare pentru clasa politica si pentru cetateni. Nu este doar o simpla reorganizare administrativ-teritoriala ci mult mai mult, e vorba de o descentralizare a puterii, de un transfer de prerogative de la nivelul national si de o alta filosofie a guvernarii. Romania, in toata istoria ei moderna, a fost un stat puternic centralizat, deci va fi greu de facut o schimbare radicala intr-o perioada scurta. Consecintele sunt iarasi greu de anticipat in totalitate, vor fi si anumite costuri iar rezultatele pentru cetateni, speram pozitive, vor aparea in timp. In ce priveste sansele Albei Iulia de a deveni capitala regiunii, eu cred ca acestea exista, iar faptul ca exista mai multe orase mari pretendente la statutul de capitala regionala ar putea fi in avantajul sau.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Invitatie. TNL Alba Iulia – Dezbatere pe tema „Regionalizarii Romaniei” | ProAlba - [...] De asemenea, dorim să vă invităm să completaţi chestionarul pe care îl găsiți la acest link. Birou de presa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>